Verhalen uit het Hart

Rijd je over de N302, de Flevoweg, tussen Harderwijk en Garderen? Kijk dan ter hoogte van een strook heide naar rechts. Je ziet een (nogal lomp vormgegeven) beeld van een Romeinse soldaat. Deze plek markeert een bijzonder punt in de geschiedenis: de resten van een zogenaamd Romeins Marskamp. Op deze locatie is dat uitzonderlijk. De Romeinen beschouwden immers de Rijn als hun Noordelijke grens (De Limes) met belangrijke nederzettingen bij oa Arnhem en Nijmegen.

Men weet dat zij incidenteel deze grens overstaken met een legioen en dan, meerdere dagen/weken, verkenningstochten uitvoerden in dit geval op de Veluwe in een gebied bewoond door de Saksen. Dit Marskamp bij Ermelo is het meest noordelijk gevonden Romeinse Marskamp in Europa.

Geloof het of niet, tussen grafheuvels die nog vele eeuwen eeuwen ouder zijn, ligt ergens op deze hei Melchior begraven. Niet gestorven in een gevecht ... maar aan een hartverscheurende heimwee. Zijn trouwe vriend en medesoldaat Marius heeft destijds nog alles gedaan om hem te redden.

Zelfs Saskia de Ravenshoedster had geen medicijn tegen de ongeneeslijke kwaal van Melchior. Maar ze wist wel iets bijzonders te bewerkstelligen.

                                                       Benieuwd naar dit verhaal?

 

Jan Adam  |  verhalen uit het Hart