Verhalen uit het Hart

In een aantal van mijn verhalen kom je Saskia tegen. Ze was een Saksische Druïde of Sjamaan. In de eerste eeuwen na onze jaartelling werden de Lage Landen bevolkt door Saksische stammen die, in nederzettingen verspreid o.a. op de Veluwe, relatief dik bevolkt waren.  Bij een groep van nederzettingen, wat afgelegen aan de rand van het bos dat later het Speulder- en Sprielderbos zou gaan heten, woonde Saskia alleen in haar hutje. Haar hut was niet ver verwijderd van de Irminsul, de Heilige Levensboom die de Saksen vereerden.

Deze zuil van Irmin stond in het bos (Loo). Zo werd Irminloo eeuwen later Ermelo.

 Mensen bezochten Saskia voor raad en genezing. Ze was dominee, leraar en arts in één. Ze had een belangrijke plaats in de gemeenschap waarvoor ze zich volledig ten dienste stelde. De druïde, in die tijd vaak een vrouw, was geboren en voorbestemd voor deze rol.

Ze stond bekend als Saskia de Ravenhoedster. Waar ze ging waren er altijd wel een paar raven in de buurt. Ze zaten op haar hutje, in de bomen ernaast, cirkelden rond daar waar ze liep.

Oude mensen zeiden dat Saskia ooit zelf schitterend krullend ravenzwart haar bezat.... In de oude verhalen, sagen en sprookjes is de raaf metgezel van de 'heks' en de vogel staat in het Sjamanisme voor wijsheid en magie.

Ontmoet Saskia in mijn verhaal over Melchior en Marius, twee Romeinse soldaten en in het verhaal over Het herkennen van de Waarheid. Hierin verteld Saskia aan haar voorbestemde opvolgster, de jonge Mirjam, een dramatisch verhaal.... 

Jan Adam  |  verhalen uit het Hart