Verhalen uit het Hart

Mensen hebben iets met bomen. Het wezen van een boom raakt blijkbaar iets aan wat mensen als extensieel, universeel, archetypisch beschouwen. Door alle tijden is de boom symbool voor de gestage groei van geboorte naar dood, voor ontwikkeling. In religies over de hele wereld speelt de boom een centrale rol, denk maar eens aan de boom van het Goed en Kwaad uit de Bijbel. Levensbomen kom je tegen in tradities over de hele wereld. In de legendes en sagen van het Oude (Noord) Europa heeft de Levensboom Yggdrasil een centrale betekenis. Dit met een belangrijke rol voor wat er boven de grond groeit (de Bovenwereld), maar ook ondergronds in haar wortels (de Onderwereld).


De druïde uit de Keltische cultuur, sneed de ingrediënten voor de toverdrank uit de heilige eik. In de Sjamanistische traditie treed je via een ingang in de stam de Middenwereld binnen, de weg naar de kruin markeert de Bovenwereld en de wortels ... nou je raadt het al.

De Saksen die in de 1e eeuwen van de Jaartelling de Lage Landen bevolkten hadden de Irminsul. Dat was een uit een boom gestileerde en bewerkte stam met twee zijtakken. Het verhaal gaat dat er ooit één heeft gestaan in het Speulder- en Sprielderbos. Als dat zo is dat moet dat in de buurt zijn geweest van de Toverberg, dat volgens experts een knooppunt van (Leylijnen) energie is.

Karel de Grote voerde in de 7e eeuw een ware Kruistocht t.o.v. van dit soort 'heidense tempels'. Men zegt dat hij destijds ook afrekende met dit exemplaar door het te laten omhakken en vernietigen.

Saskia de Ravenhoedster woonde vlakbij de Irminsul aan de voet van de Toverberg en leidde de ceremoniën die o.a. de veranderingen van de seizoenen markeerden.

 

Jan Adam  |  verhalen uit het Hart